Τα παραμύθια μας

Καλώς ήλθατε στη σελίδα ψηφιακής βιβλιοανάγνωσης του Μικρού Πρίγκιπα!

Το παιδικό βιβλίο είναι ένα άριστο παιδαγωγικό μέσο, με το οποίο τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γνωρίζουν τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Οι ιστορίες και τα παραμύθια διεγείρουν τη φαντασία των μικρών παιδιών, καλλιεργούν τον συναισθηματικό τους κόσμο, συμβάλλουν στη νοητική και τη γλωσσική τους ανάπτυξη και καλλιεργούν δεξιότητες άμεσα σχετιζόμενες με την ανάγνωση και τη γραφή. Είναι συνεπώς σημαντικό να διαβάζονται στα παιδιά πολλές ιστορίες και παραμύθια, έχοντας κάθε φορά διαφορετικό στόχο.

Τα παραμύθια που ακολουθούν είναι μερικά μόνο από όσα δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά που φοιτούσαν στο νηπιαγωγείο μας κατά τα τελευταία σχολικά έτη.

Είναι αποτέλεσμα ενός προγράμματος, το οποίο εφαρμόστηκε υπό την επίβλεψη της κ. Ευφημίας Τάφα, καθηγήτριας Προσχολικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στόχευε στο να κατανοήσουν τα παιδιά τη δομή του κειμένου μιας ιστορίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διαβάστηκαν στα παιδιά πολλά παραμύθια και οργανώθηκαν και εφαρμόστηκαν πολλές δραστηριότητες με στόχο να κατανοήσουν τα παιδιά ότι ένα παραμύθι έχει αρχή και τέλος, έχει διαδραματισθεί σε ένα τόπο κάποια χρονική στιγμή, έχει ένα αρχικό γεγονός γύρω από το οποίο εξελίσσεται η ιστορία και υπάρχει ένας πρωταγωνιστής ο οποίος με τις πράξεις του προσπαθεί να επιλύσει γεγονότα και καταστάσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν στην αναδιήγηση των παραμυθιών, αφού η αναδιήγηση τα βοηθάει να ανακαλέσουν τα γεγονότα της ιστορίας, να τα οργανώσουν και να τα εκφράσουν λεκτικά, και κατά συνέπεια να καταστούν ετοιμότεροι για τη μετέπειτα σχολική τους ζωή.

Τα παραμύθια που έχουν συγγράψει τα τελευταία χρόνια οι μαθητές του Μικρού Πρίγκιπα, όπως μας ενημέρωσε κατά τη διάρκεια μίας παρουσίασής τους η κυρία Έφη τον Ιούλιο τους 2019, έχουν εξεταστεί από ερευνητικές ομάδες, οι οποίες τα κατέταξαν, ως προς τη δομή τους, στο υψηλότερο επίπεδο για τα παιδιά της ηλικίας τους.

Με τη βοήθεια λοιπόν των νηπιαγωγών, τα παιδιά δημιούργησαν την πλοκή αυτών των παραμυθιών, ζωγράφισαν ή φωτογράφισαν τα επεισόδια,  άλλοτε τα ηχογράφησαν και μας τα παρουσιάζουν.

Καλή ανάγνωση!

Με εκτίμηση

Κώστας και Γιώτα Φραγκάκη

Τα οφέλη από την ανάγνωση παιδικών βιβλίων, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, από την κ. Ευφημία Τάφα

Καλώς ήλθατε στη σελίδα ψηφιακής βιβλιοανάγνωσης του Μικρού Πρίγκιπα!

Επιλέξτε το παραμύθι που θέλετε να διαβάσετε.

η ΑΒ μας (με αφήγηση)

Η κυρία Κλοκλό εθελόντρια (με αφήγηση)

Η κυρία Κλοκλό στο διάστημα

Το ταξίδι ενός καλαμιού (με αφήγηση)

Το πολύχρωμο λιοντάρι (με αφήγηση)

Η αλεπού που έσβησε τη φωτιά

Οι περιπέτειες της Λούσι, μιας πολικής αρκούδας (με αφήγηση)