Τα παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη επικοινωνίας με τους γονείς τους!
Η επικοινωνία αυτή τα βοηθά να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους, να καλλιεργήσουν αξίες και πεποιθήσεις, να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους, να κατανοήσουν τον εαυτό τους, αλλά και τον κόσμο και φυσικά να αισθανθούν ασφάλεια και να αντιμετωπίσουν τους φόβους και τις δυσκολίες τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους η επικοινωνία αυτή είναι αναγκαίο να είναι ανοικτή και αποτελεσματική, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.
Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας παρατηρώντας το πρότυπο των γονέων τους, την επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και με άλλα πρόσωπα. Για να μπορέσουμε όμως να τα προσεγγίσουμε πρέπει να τους θέσουμε τις κατάλληλες δικλείδες επικοινωνίας, δηλαδή τις κατάλληλες ερωτήσεις. Ερωτήσεις που δεν επιδέχονται τα “Ναι”, “όχι”, “καλά”, “θέλω” και άλλες μονολεκτικές απαντήσεις. Τέτοιες ερωτήσεις είναι οι ανοιχτές ερωτήσεις που αρχίζουν με τις λέξεις “τι”, “πού”, “πώς” γιατί οι απαντήσεις τους απαιτούν ανάπτυξη λόγου.
Μερικά παραδείγματα κατάλληλων ερωτήσεων διερεύνησης για τις πρώτες ημέρες τους σχολείου είναι:
- Με ποιον σου αρέσει να κάνεις παρέα στην τάξη;
- Τι συναρπαστικό κάνατε σήμερα;
- Γελάσατε με κάτι;
- Μπορείς να μου δείξεις τι κάνατε;
- Πες μου κάτι ενδιαφέρον για τη δασκάλα σου.
- Ποια είναι η αγαπημένη σου ώρα στο σχολείο;
Η έκφραση των συναισθημάτων είναι επίσης σημαντικότατη για το χτίσιμο της επικοινωνίας. Αν θέλουμε να ανοιχτούν τα παιδιά σε εμάς θα πρέπει και εμείς να ανοιχτούμε σε αυτά με προσοχή στο να μην γινόμαστε επικριτικοί αλλά να δείχνουμε ότι τα κατανοούμε και τα νοιαζόμαστε. Δε χρειάζεται να έχουμε αμέσως λύση στα προβλήματά τους, ούτε να μην κάνουμε λάθη επικοινωνίας ή προτάσεων. Αρκεί να τους δείξουμε ότι είμαστε εκεί για αυτά!